Betalmetoder på landets trafikskolor

Betalning på trafikskolor

I takt med digitaliseringen av vårt samhälle har många nya betalmetoder blomstrat upp. För tio år sedan existerade enbart fakturor, auto- och plusgiro, banköverföringar och kortbetalningar. Den enda alternativa uppstickaren som påstods kunna få större utrymme inom finansmarknaden var det irländska företaget PayPal. Sedan kom Moneybookers (numera känt under namnet Skrill), Neteller, Swish, Revolut och många andra.

Konkurrensen har blivit tuffare, och i idag är Revolut utan tvekan det företag som lyckats bäst under de senaste två åren. Tjänsten är jämförbar med Swish, men där konsumenten får ett Visa- eller MasterCard kopplat till sin app. Bäst har det gått i Malta, där över 25 procent av lokalbefolkningen övergått från traditionella bankkort till Revolut. Hur utvecklingen kommer se ut i Sverige återstår dock att se. Däremot kommer vi som en av södra Sveriges ledande trafikskolor följa marknaden och se till att våra trafikskoleelever får förmånen att själva bestämma och välja hur de vill finansiera sina körlektioner och teorikurser.

Nedan har vi sammanställt de åtta populäraste alternativen, med en kort beskrivning av betalmetodernas för- och nackdelar.

Autogiro och plusgiro

Det är ytterst få trafikskolor som använder dessa typer av betalningar, såvida man inte tar ett lån via CSN som betalas av i efterhand. Den här betalmetoden används oftast av myndigheter och större företag, som till exempelvis Telenor eller kommunala fastighetsbolag.

Faktura

Tillämpas på många trafikskolor, däribland Medinas trafikskola. Fakturor är smidiga och är ett bra alternativ för dig som inte vill betala allting via kort eller Swish. Fördelen är således att fakturorna skickas hem direkt till din brevlåda. Även om fakturor oftast förknippas med ”seriösare köp” kan det vara bra att veta att alternativet fortfarande finns där, och att det på senare tid blivit vanligare att betala saker på faktura. Utöver trafikskolebranschen finns det många andra branscher som börjat inkludera fakturabetalningar i sitt tjänsteutbud. Bland dessa återfinns många kända modesajter som Zalando, men också spelföretag där spelarna kan välja att betala sina insättningar med faktura. En annan fördel med att välja faktura framför andra betalalternativ är att du (under vissa omständigheter och beroende på din ekonomiska bakgrund) kan få kredittid upp till en förbestämd tid, oftast 30 dagar). Detta är ingenting som tillämpas på vår trafikskolar, men det kan vara bra att känna till hur metoden fungerar. 

Betalkort
Kontanter är snart ett minne blott. De cirkulerar fortfarande i samhället, men har på senare tid ersatts med betalkort. Många företag har kontantförbud och accepterar enbart betalkort. Bland dessa finns till och med några stora matbutiker som aktivt tagit avstånd från kontanter. I många fall beror det på säkerheten, men kan också kopplas till smidigheten att istället ta betalt elektroniskt. VISA-kort är utan tvekan det kort som är populärast, följt av Master Card, Maestro Card och American Express. Värt att poängtera är att uppstickaren Revolut ger ut samtliga av dessa (förutom American Express).

PayPal

En alternativ uppstickare som förlorat många kunder pga. höga växlingsavgifter, begränsningen att inte kunna få ett betalkort samt skyhöga transaktionsavgifter som oftast baseras på överföringens värde. 

Swish

Smidig betaltjänst som fungerar bra inom Sverige utan några avgifter eller dolda kostnader. Fördelen är att den kan användas av alla som har ett bankkonto. Nackdelen är dock att du måste logga in på din bank om du bytt nummer eller om du råkat avinstallera tjänsten från din telefon. I många fall måste detta göras direkt via internetbanken via en bankdosa (om din mobila bank-ID inte fungerar). En annan nackdel är att många utländska kunder saknar svenska banker och inte kan betala med Swish. Mer om Swish kan du läsa här: https://www.getswish.se/fragor-och-svar/

Neteller

En snarlik tjänst som är jämförbar med PayPal, men som inte är lika populär i Sverige. Används mest bland spelbolag och utländska sajter.

Revolut

En revolutionerande betalapp som troligtvis kommer börja konkurrera med Swish under 2019. Appen erbjuder konton, valutaväxkling utan avgifter samt förbetalda betalkort där man kan välja mellan Visakort och Master Card. Fördelen är att du kan skicka pengar till andra Revolut-användare utan några som helst avgifter. Du kan också fylla på ditt Revolut-konto genom att ansluta appen till ett svenskt betalkort. Vid shopping i utlandet kan du handla med andra valutor. Startavgiften ligger på 6 euro och kortet levereras inom 14 arbetsdagar.

Skrill

En väldigt snarlig tjänst som kan jämföras med Revolut. Skillnaden är att Skrill är dyrare och att procentsatserna är höga vid överföringar. Tjänsten återses hos många sajter och är fortfarande ett smidigt alternativ, även om avgifterna fått många att byta till Revolut.