Så räddar du dig själv från en sjunkande bil

Ett fordon som kört av vägen och hamnat under vattenytan.

Varje år drunknar människor i bilar som av en eller annan orsak hamnat under vattenytan – oftast på grund av olyckor i kombination med okunskap. Vad bör vi tänka på vid ett sådant scenario och hur kan du rädda dig själv om en sådan olycka skulle inträffa?

Många förare skulle med stor sannolikhet föreslå att krossa en av bilens rutor, men enligt förarexperten Geoff Fahringer är det allra största problemet tiden man har på sig för att agera. Ju längre tid bilen befinner sig under ytan desto svårare blir det att ta sig ut.

Ett väldigt vanligt misstag som många gör är att de slösar bort sin värdefulla tid på att ringa till larmcentralen 112 eller polisen. När ditt fordon börjar sjunka är varje sekund avgörande för ditt liv. Geoff Fahringer menar att detta är det allra vanligaste misstaget som både nyblivna förare såväl som erfarna gör.

I nedanstående video, ursprungligen delad på www.abcnyheder.dk (på engelska) demonstrerar Fahringer var du behöver göra för att rädda dig själv från en sjunkande bil. Ta gärna del av tipsen och kunskaperna som förmedlas i videon. Dela också det här blogginlägget för att sprida kunskapen vidare.